به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، نشست تخصصی توسعه و تمدن‌سازی با بررسی ریشه‌های تمدن صنعتی غرب و تمدن اسلامی با حضور دکتر خسرو نورمحمدی مشاور معاون اقتصادی سازمان برنامه ‌و بودجه کشور، جمعی از دانشجویان و اساتید دانشکده علوم اجتماعی سه‌شنبه شانزدهم آبان ماه1396 در سالن فرهنگ آن دانشکده برگزار شد. در ابتدای این نشست دکتر فرهاد دانش‌نیا رئیس دانشکده علوم اجتماعی دستیابی به الگوی بومی توسعه و پیشرفت اقتصادی – اجتماعی را مهم‌ترین دغدغه‌ و گفتمان حاکم بر کانون‌های فکری، نخبگی و سیاست گذاری کشور برشمرد و اظهار داشت: تعادل جامعه و ثبات کشور در گرو دستیابی به پیشرفت اقتصادی متناسب با ساختارهای فرهنگی، ارزشی و اقتضائات داخلی است. پیش شرط این‌مهم دستیابی به الگویی است که زمینه پیشرفت اقتصادی – اجتماعی را به مثابه یک هدف استراتژیک برای تداوم حیات نظام اسلامی و کنشگری آن در عرصه منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای میسر سازد. دکتر دانش‌نیا افزود: گفتگو و تبادل نظر اندیشمندان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور در این راستا بسیار راه‌گشا و بسترساز وحدت نظر و اجماع، پیرامون مبانی نظری و عملی الگوی یاد‌شده است و دانشکده علوم‌اجتماعی تلاش خواهد نمود به سهم خود در این زمینه فعال باشد. رئیس دانشکده علوم اجتماعی گفت: مرحوم دکتر حسین عظیمی آرانی از جمله اندیشمندانی بود که در حوزه‌ اقتصاد و مسائل توسعه جایگاه خاصی دارند و پرسش راهبردیی که همواره ذهن دکتر عظیمی را به خود مشغول می‌داشت این بود که مسیر نوسازی و تحول جامعه ایران چیست و کدام نوع سازمان‌دهی اقتصادی – اجتماعی می تواند موجبات پیشرفت جامعه و توسعه پایدار آن را فراهم آورد. دکتر دانش نیا به دیدگاه فکری دکتر عظیمی آرانی در این راستا اشاره کرد و گفت: دکتر عظیمی علی‌رغم این‌که یک اقتصاددان بود اما سعی داشت که ورای الزامات و متغیرهای صرفاً اقتصادی نظیر سرمایه‌گذاری، فنّاوری، صنعت و... به نقش فرهنگ، علم محوری، نوآوری و نیز عملکرد دولت و ساختارهای سیاسی در حل و فصل مسائل توسعه ایران بپردازد. در واقع پدیده توسعه و پیشرفت نزد عظیمی امری پیچیده، چند بعدی و مستلزم نظریه‌سازی بومی ورای رهیافت‌ها، الگو ها و تجارب غرب و شرق است. دانش‌نیا خاطرنشان کرد: که از نقاط قوت بنیان‌های فکری دکتر عظیمی، تسلط و آشنایی قابل توجه وی با نظریات و مکاتب غربی از یک سو و تلاش برای بومی سازی مفاهیم و تجارب توسعه غرب، متناسب با شرایط و اقتضائات جامعه ایران اسلامی از سوی دیگر دانستند. رئیس دانشکده علوم اجتماعی هدف از برگزاری این نشست را طرح نسبت اندیشه و تمدن غربی و اسلامی و نیز واکاوی ظرفیت‌های فرهنگ و تمدن اسلامی برای ایجاد تحول و پیشرفت اقتصادی - اجتماعی جامعه ایرانی از منظر دکتر عظیمی دانست. دکتر دانش‌نیا از عظیمی‌آرانی به‌عنوان یکی از معدود صاحب‌نظران و اندیشمندان اقتصادی کشور یاد‌کرد که بازخوانی اندیشه‌های وی در مسیر دستیابی به الگوی ایرانی - اسلامی راه‌گشا و آموزنده است. وی افزود: سخنران اصلی نشست امروز یعنی دکتر خسرو نورمحمدی از شاگردان مرحوم دکتر عظیمی است که تاکنون چندین کتاب در جهت تدوین و بازخوانی آراء وی منتشر نموده است. از جمله این کتاب‌ها، اقتصاد ایران امروز، توسعه بر محور آموزش و فرهنگ و توسعه است که اخیراً توسط نشر نی منتشر گردیده است. در ادامه این سمینار دکتر خسرو نورمحمدی مشاور معاون اقتصادی سازمان برنامه‌‌‌‌ و‌بودجه کشور به معنا و مفهوم توسعه و تمدن از منظر دکتر عظیمی پرداخت و با بررسی ماهیت و ریشه تمدن اسلامی و تمدن صنعتی غرب به ظرفیت‌های اندیشه اسلامی برای طراحی الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت پرداخت. به نظر نورمحمدی، دکتر عظیمی تلاش می‌نمود مفاهیم و گزاره‌های تعیین کننده پیشرفت اقتصادی از جمله مقوله آزادی اقتصادی، نقش انسان در توسعه و تحول، اعتماد و سرمایه اجتماعی را با تأسی از مبانی دینی و بومی کشور، بازمفهوم سازی کند. وی ضمن تأکید بر ضرورت بازخوانی بنیان های نظری و فلسفی تمدن غرب توسط اندیشمندان و دانشجویان ایرانی به اهمیت اتخاذ رویکردی ورای این مبانی و بازتعریف آنها متناسب با تمدن و فرهنگ ایرانی اسلامی، جهت ایجاد توسعه متوازن و پایدار پرداخت.